Γενική άποψη της μονής
Η Μονή Καρακάλλου βρίσκεται ανάμεσα στις μονές Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων, σε πλαγιά κοντά στη θάλασσα και είναι αφιερωμένη στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Μέσα στο φρουριακό περίβολο της μονής βρίσκεται το καθολικό, αθωνικού τύπου, που είναι των μέσων του 16ου αι. και τοιχογραφήθηκε στις αρχές του 18ου αι. Η μονή διαθέτει επτά παρεκκλήσια, τέσσερα κελλιά στις Καρυές και δεκατέσσερα στο δάσος βορειοδυτικά από αυτήν.

Η μονή αναφέρεται σε έγγραφα του 1018 και του 1087. Το 13ο αι. ερημώνεται εντελώς, αλλά ανακαινίζεται από τους αυτοκράτορες Ανδρόνικο Β΄ και Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγο. Στη συνέχεια δέχεται επιθέσεις πειρατών και Λατίνων. Το 16ο αι. καταστρέφεται εντελώς και ξανακτίζεται χάρη στην ενίσχυση των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας.

Στη μονή φυλάσσονται πολλές φορητές εικόνες, ιερά κειμήλια και εκκλησιαστικά σκεύη. Η βιβλιοθήκη της μονής περιέχει 279 χειρόγραφα και 2.500 περίπου βιβλία. Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 25 μοναχών.
Ιωάννης Ταβλάκης, αρχαιολόγος