Η Μονή της Γέννησης της Θεοτόκου, γνωστή ως Μονή Κορώνας βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες Μοσχάτου και Μεσενικόλα. Παλαιότερα ονομαζόταν Μονή Κρυεράς Πηγής ενώ ως Μονή Κορώνας τη συναντάμε από τις αρχές του 18ου αι. (1718). Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα από ιστορική και καλλιτεχνική άποψη μνημεία του νομού Καρδίτσας καθώς διασώζει ακέραιο το καθολικό του 16ου αιώνα, με την αρχική του διακόσμηση. Η μονή έπαιξε σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ως πνευματικός και θρησκευτικός φάρος των Αγράφων. Η συνέχιση της εθνικής της προσφοράς. κατά τη διάρκεια της εθνικής αντίστασης είχε ως αποτέ-λεσμα την ανεπιτυχή απόπειρα πυρπόλησής της από τα γερμανικά στρατεύματα τον Δεκέμβριο του 1943. Εκτός από την αδιάσπαστη διατήρηση της μοναστικής παράδο-σης από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, που συνετέλεσε στην εδραίωση της φήμης της, η μονή Κορώνας έγινε επίσης γνωστή επειδή υπήρξε το κέντρο λατρείας του τοπικού νεομάρτυρα μητροπολίτη Σεραφείμ (+1601), του οποίου φυλάσσει την θαυματουργή κάρα.

Από το αρχικό μοναστηριακό συγκρότημα σώζεται το καθολικό, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του περιβόλου της μονής και η νότια πτέρυγα των κελλιών. Τα κελλιά της βόρειας πλευράς αποτελούν νεώτερες κατασκευές, σε αντικατάσταση παλαιότερων που καταστράφηκαν. Το καθολικό είναι τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός αγιορείτικου τύπου, με νάρθηκα στη δυτική πλευρά και παρεκκλήσιo, που τιμάται στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στη βόρεια πλευρά του. Το καθολικό είναι κατάγραφο με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες που ακολουθούν το ρεύμα της Κρητικής Σχολής και τις οποίες φιλοτέχνησε το 1587 ο ζωγράφος Δανιήλ. Κτήτορας του καθολικού και χορηγός της αγιογράφησης του ναού είναι ο Ανδρέας Μπούνος, παράσταση του οποίου συμπεριλαμβάνεται στο εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού. Κτήτορας και χορηγός αντίστοιχα της αγιογράφησης (1739) του παρεκκλησίου του Τιμίου Προδρόμου είναι ο "εκ χωρίου Βρανιανών" Αποστολάκης. To ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού κατασκευάστηκε τον 18ο αι.
Σταυρούλα Σδρόλια, αρχαιολόγος

Δημιουργοί