Γενική άποψη της μονής
Η επταώροφη Μονή της Σιμωνόπετρας είναι το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους. Είναι κτισμένη πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στη Γέννηση του Χριστού. Η ονομασία της προέρχεται από τον ιδρυτή της, όσιο Σίμωνα, που έζησε στο Όρος στα μέσα του 14ου αι.

Στα τέλη του 16ου αι. η μονή καίγεται ολόκληρη, ξανακτίζεται και ξανακαίγεται στις αρχές του 17ου αι. Τότε αρχίζει μια περίοδος παρακμής που διακόπτεται από σύντομες περιόδους ανάκαμψης. Στα τέλη του 19ου αι. η μονή καίγεται ολόκληρη και ξανακτίζεται με εράνους από τη Ρωσία. Τότε ανακαινίζεται και το καθολικό, στους τρουλίσκους του οποίου πρόσφατα εντοπίστηκαν τοιχογραφίες του 17ου αι. Η μονή διαθέτει 15 παρεκκλήσια και πέντε κελλιά στις Καρυές.

Από άποψη κειμηλίων, η μονή κατέχει ένα τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, λείψανα αγίων και διάφορα άλλα κειμήλια. Η βιβλιοθήκη ήταν αξιόλογη μέχρι την τελευταία πυρκαγιά. Τώρα έχει μόνο λίγα νεότερα χειρόγραφα και λίγα βιβλία.

Στη μονή είναι εγκαταστημένη αδελφότητα 60 μοναχών.
Ιωάννης Ταβλάκης, αρχαιολόγος