Εξωτερική άποψη
Το Τσαρσί Χαμάμ (Λουτρό της αγοράς) αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος του παρακείμενου τεμένους Γενί Τζαμί. Καταλάμβανε το κέντρο της αγοράς της οθωμανικής συνοικίας Αζιζιέ. (Κτίστηκε στο κέντρο ενός καταπράσινου περιβολιού). Av και δεν υπάρχει αναφορά σχετικά με την κατασκευή του στις διαθέσιμες ιστορικές πηγές, τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά μας παραπέμπουν στο πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα. Πρόκειται για τυπικό κτήριο λουτρών, με τριμερή, γραμμική διάταξη χώρων, η οποία βαίνει σταδιακά από τον ψυχρό στο θερμό χώρο. (Οι χώροι του εκτυλίσσονται με γραμμική διάταξη, με τρόπο που εντάσσεται στη γενική τυπολογία των χαμάμ, όπου από τον ψυχρό χώρο βαίνει κανείς σταδιακά προς τον θερμό). Η τυπολογία είναι γνωστή από τα αρχαία βαλανεία και τις ρωμαϊκές θέρμες. Στην οθωμανική (κοσμική) αστική αρχιτεκτονική που συνεχίζει τις βυζαντινές αστικές συνήθειες, τα λουτρά αποτελούσαν τον χώρο υποδοχής των ξένων στην πόλη και εντάσσονταν στο θρησκευτικό και κοινωνικό πλαίσιο του Ισλάμ. Από το Φεβρουάριο του 2000 ξεκίνησε από το Δήμο Μυτιλήνης και υπό την επίβλεψη της 14ης Εφορείας Βυζ/νών Αρχαιοτήτων η στερέωση και αναστήλωση του μνημείου, το οποίο αποκαταστάθηκε πλήρως και αποδόθηκε στο κοινό το έτος 2001.
Αθηνά - Χριστίνα Λούπου, Αρχαιολόγος