ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το σπήλαιο Γεράνι βρίσκεται στη θέση Καμάρι, κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου, περίπου 190 μ. από την παρακείμενη ακτή και σε υψόμετρο 24μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, 2 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της κοινότητας Γερανίου και 8 χλμ. δυτικά της πόλης του Ρεθύμνου. Ανήκει στην τοπική κοινότητα Γερανίου Π.Ε. Ρεθύμνου.

Πρόκειται για ευρύχωρο σπήλαιο (διαστάσεων 51 x 16 μ.) που διασώζει πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο. Λόγω του ρηξιγενούς της περιοχής η φυσική είσοδος έχει φραγεί.

Έχει ανασκαφεί από την Αρχαιολογική υπηρεσία υπό τη Διεύθυνση του Ι. Τζεδάκι φέρνοντας στο φως ευρήματα που χρονολογούνται ήδη από ~12.000 έτη πριν από σήμερα και μέχρι το 1.200 π.Χ. Αποκαλύφθηκαν τρεις ορίζοντες Νεολιθικής (~7.000-3.5000) και Χαλκολιθικής (~3.500-3.000) με πλούσια ευρήματα (κεραμική, εργαλεία, οργανικά κατάλοιπα, ειδώλια και τρεις ανθρώπινοι σκελετοί). Από την ίδια ανασκαφή και τις αυτοψίες που διενεργεί η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας διαπιστώθηκε ορίζοντας που διασώζει κατάλοιπα ενδημικής πανίδας (οστά ελαφοειδών), που χρονολογούνται στα 11.000-9.000 έτη πριν από σήμερα.

Το σπήλαιο εντάσσεται σε ευρύτερο σύστημα παράκτιων σπηλαίων που αναπτύσσεται κατά μήκος της ακτογραμμής δυτικά του Ρεθύμνου, ορισμένα από τα οποία έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρουν.
Ελένη Στραβοπόδη, Αρχαιολόγος