Το σπήλαιο Γεράνι βρίσκεται στη θέση Καμάρι, κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου, περίπου 190 μ. από την παρακείμενη ακτή και σε υψόμετρο 24μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, 2 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της κοινότητας Γερανίου και 8 χλμ. δυτικά της πόλης του Ρεθύμνου. Ανήκει στην τοπική κοινότητα Γερανίου Π.Ε. Ρεθύμνου.
Πρόκειται για ευρύχωρο σπήλαιο (διαστάσεων 51 x 16 μ.) που διασώζει πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο. Λόγω του ρηξιγενούς της περιοχής η φυσική είσοδος έχει φραγεί.
Έχει ανασκαφεί από την Αρχαιολογική υπηρεσία υπό τη Διεύθυνση του Ι. Τζεδάκι φέρνοντας στο φως ευρήματα που χρονολογούνται ήδη από ~12.000 έτη πριν από σήμερα και μέχρι το 1.200 π.Χ. Αποκαλύφθηκαν τρεις ορίζοντες Νεολιθικής (~7.000-3.5000) και Χαλκολιθικής (~3.500-3.000) με πλούσια ευρήματα (κεραμική, εργαλεία, οργανικά κατάλοιπα, ειδώλια και τρεις ανθρώπινοι σκελετοί). Από την ίδια ανασκαφή και τις αυτοψίες που διενεργεί η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας διαπιστώθηκε ορίζοντας που διασώζει κατάλοιπα ενδημικής πανίδας (οστά ελαφοειδών), που χρονολογούνται στα 11.000-9.000 έτη πριν από σήμερα.
Το σπήλαιο εντάσσεται σε ευρύτερο σύστημα παράκτιων σπηλαίων που αναπτύσσεται κατά μήκος της ακτογραμμής δυτικά του Ρεθύμνου, ορισμένα από τα οποία έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρουν.
|