ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το αρχοντικό Αργυρού είναι από τα πιο αξιόλογα νεώτερα μνημεία του νησιού, με σημαντική θέση μέσα στον οικισμό της Μεσσαριάς και ιδιαίτερα σημαντικό για την αρχιτεκτονική και μορφολογική αξία του. Συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του θηραϊκού σπιτιού με στοιχεία και επιρροές του εκλεκτικισμού. Πολλά μορφολογικά στοιχεία κοσμούν τις όψεις του κτηρίου και εξαιρετικής τέχνης οροφογραφίες το εσωτερικό του. Σώζονται όλα τα έπιπλα και σκεύη στον όροφο όπου η διατήρηση είναι μουσειακή. Ο επισκέπτης του μπορεί να γνωρίσει την κατοικία ενός κτηματία του 19ου αιώνα στην Θήρα.

Κτίσθηκε το 1888 από τον Γ. Αργυρό, κτηματία και έμπορο κρασιού επί προϋπάρχοντος παραδοσιακού οικήματος και επί οικοπέδου εκτάσεως ενός στρέμματος. Στους σεισμούς του 1956 ολόκληρο το οίκημα υπέστη ρωγμές. Η ΝΑ γωνία του κτηρίου κατέρρευσε μαζί με ολόκληρη την οροφή της σάλας. Εκτοτε το αρχοντικό έμεινε ακατοίκητο για πολλά χρόνια. Σήμερα αποτελεί Ιδιοκτησία της Α.Ξ.Τ.Ε. ΦΛΩΡΑ Α.Ε. και είναι πλήρως ανακαινισμένο. Το ισόγειο λειτουργεί ως ξενώνας Α΄ κατηγορίας ενώ ο όροφος είναι επισκέψιμος, με σχετική ξενάγηση για το κοινό.

Το αρχοντικό Αργυρού έχει αποκατασταθεί πλήρως μετά από έγκριση του ΥΠΠΟ. Υπεύθυνοι μελετητές είναι η αρχιτέκτων Φ. Ναστούλη και ο πολιτικός μηχανικός Α. Ταλαιπώρου της Στατικής Εταιρείας.

Το αρχοντικό Αργυρού έχει κηρυχθεί ως έργο τέχνης με ζώνη προστασίας 50 μ. περιμετρικά της ιδιοκτησίας (ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/21338/1337/24.5.85, ΦΕΚ 351/β/31.5.85, ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/33932/2133/14.9.88).