ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 
 
Περιφερής πύργος που προστατεύει το κάστρο του Σανούδου στη Χώρα της Νάξου. Το τείχος που περιβάλλει το κάστρο παρουσιάζεται πεντάγωνο και κλείνει με τρεις πύλες. Κοντά στη βορειοδυτική πύλη βρίσκεται ο πύργος του Γλέζου (Κρίσπι) και εκτείνεται, κατά ένα τμήμα, επί της δυτικής και βόρειας πλευράς του Κάστρου. Αποτελείται από τέσσερα επίπεδα και είναι ο μοναδικός πύργος στη Νάξο, ο οποίος έχει προσαρτημένο και ένα κυκλικό πύργο.

Το 1207 εγκαθιδρύθηκε η φραγκική κυριαρχία στο Αιγαίο. Ο Ενετός Μάρκος Β' Σανούδος ίδρυσε το κάστρο της Χώρας Νάξου με περιμετρικούς πύργους, ένας από τους οποίους είναι ο σωζόμενος πύργος του Γλέζου (Κρίσπι). Πάνω από την κύρια είσοδο του πύργου, υπάρχει το οικόσημο του Ιωσήφ Barozzi. Επίσης, στο υπέρθυρο της εσωτερικής θύρας του πύργου υπάρχει το οικόσημο των Crispi.

Ο πύργος ανήκει σήμερα, μετα από δωρεά του κ. Πέτρου Γλέζου, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και προορίζεται για μουσείο. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα αποτελέσει το πρώτο βυζαντινό μουσείο των Κυκλάδων.

Κατά τα έτη 1968-1969 έγιναν εργασίες αναστήλωσης στον πύργο του Γλέζου. Το 1968 ο πύργος στερεώθηκε εσωτερικά και εξωτερικά και ενισχύθηκε η τοιχοποιία του. Το 1995 ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης του πύργου, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο.