ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Αρχοντικό Μίσιου είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με Βασιλικό Διάταγμα του 1936 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αστικής γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα ακολουθώντας παλιότερα πρότυπα κατασκευασμένα πρo του 1820, όπως το «Σπίτι του Δεσπότη» και το αρχοντικό «Ιωαννίδη» που πλέον δεν υπάρχει σήμερα. Κτίστηκε το 1844, σύμφωνα με λιθανάγλυφη επιγραφή, που εντοπίζεται στο κλειδί της κεντρικής καμάρας στην κλίμακα της κυρίας όψης. Η κάτοψή του διαμορφώνεται σε σχήμα Π και είναι διώροφο με ένα καμαροσκέπαστο χώρο υπογείου (μπίμτσα) και μεσοπάτωματα στις προεξοχές του. Στο ισόγειο διαμορφώνονται βοηθητικοί χώροι. Στον όροφο υπάρχει μακρόστενη επιβλητική κρεββάτα με δυo θερινά δωμάτια δεξιά και αριστερά των πτερύγων και τρία χειμωνιάτικα στο πίσω μέρος. Η προσπέλαση από το δρόμο γίνεται από τη χαρακτηριστική και επιβλητική στεγασμένη δίφυλλη εξώπορτα που αποτελεί μέρος του ψηλού μανδρότοιχου που περιβάλλει την κύρια αυλή της εισόδου όπου υπάρχει και το πηγάδι, όπως και την πίσω αυλή η οποία φαίνεται με επίσκεψη στο χώρο. Από το 1949 μέχρι το 1955 στους χώρους του φιλοξένησε την Υπηρεσία Ανοικοδομήσεως του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και στο πίσω μέρος του αρχοντικού κατασκευάστηκαν νεότερες προσθήκες βοηθητικών αναγκών. Το 1989 αγοράσθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο με σκοπό, μετά την αποκατάστασή του, να στεγάσει ένα είδος Μουσείου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής ή Μουσείο της πόλης των Ιωαννίνων και Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Από το καλοκαίρι του 2004, στον όροφο λειτουργεί έως και σήμερα η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Με χρηματοδότηση της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013», το ισόγειο αναδείχθηκε και διαμορφώθηκε Μόνιμος Εκθεσιακός Χώρος όπου παρουσιάζονται στο κοινό σημαντικές πτυχές της αστικής ζωής και κοινωνίας των Ιωαννίνων, ώστε ο επισκέπτης, ολοκληρώνοντας τη διαδρομή να έχει συνολική εικόνα για την αρχιτεκτονική μορφή του κτηρίου, για τη χρήση του, τη λειτουργία των χώρων και τις δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα σ΄ αυτό.
Βασίλειος Κασκάνης