Αρχοντικό Τοπάλη
Το αρχοντικό Τοπάλη, κοντά στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, κτίστηκε το 1844 και αποτελεί τυπικό δείγμα της Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για λιθόκτιστο τριώροφο κτήριο με κάτοψη σε σχήμα "Γ". Οι τρεις στάθμες παρουσίαζαν την παραδοσιακή λειτουργική διαφοροποίηση: Στο ισόγειο υπήρχαν αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι, στον α' όροφο βρίσκονταν τα δωμάτια της χειμερινής διαμονής και στον β' όροφο τα δωμάτια της καλοκαιρινής διαμονής. Το κτήριο διατηρεί σε άριστη κατάσταση αξιόλογα διακοσμητικά και δομικά στοιχεία (ψευτοπαράθυρα πάνω από τα παράθυρα του β΄ ορόφου, ξύλινες οροφές, πυργίσκο με πολεμίστρες κ.ά.).

Το 1985 το κτήριο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο (Υ.Α. ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1726/27609/28-6-1985- ΦΕΚ 440/Β/15-7-1985). Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του Αρχοντικού έγινε το 1988-1994. Σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Μακρινίτσας.