ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διώροφο κτίριο, χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των μέσων του 19ου αιώνα, με περιβάλλοντα χώρο που συμβάλλει στην προβολή και ανάδειξη του μνημείου και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του, με χαρακτηριστικό δρόμο (μαϊστρα), πηγάδι με λιθόγλυπτο φρεατοστόμιο και μνημειακή κλίμακα ανόδου στο κεντρικό κτίριο. Οι οροφές των χώρων κοσμούνται με οροφογραφίες.

Οικία της ονομαστής κεφαλονίτικης οικογένειας Τυπάλδου - Ιακωβάτου, περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο με δωρεά του 1963, ενώ εργασίες αναστηλώσεως έγιναν από το Υπουργείο Πολιτισμού τη δεκαετία του '80. Κηρύχθηκε ως έργο τέχνης από το ΥΠΠΟ το 1968.

Σήμερα στο ισόγειο στεγάζεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ληξουρίου, με αξιόλογο τμήμα χειρογράφων, εμπλουτισμένη με δωρεές. Στον όροφο διατηρείται μουσείο με τα αντικείμενα της οικογένειας Τυπάλδου - Ιακωβάτου. Ο προαύλιος χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα και τη θερινή περίοδο πραγματοποιούνται εδώ ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ρεγγίνα Ραζή - Αλεξανδράτου, αρχιτέκτων μηχανικός