Εξωτερική άποψη
Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του νησιού. Είναι τρίκλιτη βασιλική, η οποία χρονολογείται με βάση την επιγραφή που βρίσκεται στο νάρθηκα το 1815. Ιδρύθηκε στη θέση παλαιότερου και μικρότερου σε διαστάσεις ναού, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1806. Στη θέση του άρχισε να ιδρύεται μεγαλύτερος ναός, ο οποίος πρίν ολοκληρωθεί, καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1812. Το 1815, ύστερα από άδεια του Σουλτάνου Μαχμούτ Β' κτίσθηκε στην ίδια θέση ο τρίτος κατά σειρά ναός, ο οποίος είναι και ο σημερινός. Διατηρεί εξωνάρθηκα - προστώο.

Στο εσωτερικό, ο ναός κοσμείται με μαρμάρινο τέμπλο, έργο των αρχών του 19ου αι., και με τοιχογραφίες του 1838. Στο τέμπλο βρίσκονται φορητές ενεπίγραφες εικόνες του 19ου αι. από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτή του Αγίου Ιγνατίου <Μνήσθητι, άγιε, του ρουφετίου των ραπτών της Αγιάσου. Χείρ Νικηφόρου 1801> και του Αγίου Αντωνίου με την επιγραφή <Δι' εξόδων του σιναφίου ελαιομυλωνάδων. Χείρ Γεωργίου εξ Ασωμάτου>. Στο εσωτερικό βρίσκονται μεγάλες και μικρές φορητές εικόνες αξιόλογης τέχνης, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τον 10ο μέχρι τον 19ο αι. Στο χώρο των προσκτισμάτων του ναού στεγάζεται το εκκλησιαστικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή.
Αθηνά - Χριστίνα Λούπου, Αρχαιολόγος