Γενί Τζαμί, άποψη
Το τζαμί χτίστηκε από το ναζίρη της Μυτιλήνης Μουσταφά Αγά Κουλαξίζη γύρω στα 1825. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και νεότερο ισλαμικό τέμενος της Μυτιλήνης, στο κέντρο της άλλοτε τουρκικής αγοράς(, στη σημερινή συνοικία της Επάνω Σκάλας). Το όλο κτίσμα ήταν λιθόδμητο, στεγασμένο με κεραμοσκεπή τρούλο, συνδυάζοντας στοιχεία βυζαντινής και οθωμανικής τεχνοτροπίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το Μιχράμπ στο εσωτερικό του. Στη βόρεια πλευρά του αύλειου χώρου του βρισκόταν το οίκημα του Μουφτή. Από το Φεβρουάριο του 2000 ξεκίνησαν οι αναστηλωτικές εργασίες στο μνημείο, στο πλαίσιο της Ανάπλασης κι Ανάδειξης του ιστορικού κέντρου Μυτιλήνης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης με την επίβλεψη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Αθηνά - Χριστίνα Λούπου, Αρχαιολόγος