ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα κτίσθηκε το 1896. Είναι το πιο εντυπωσιακό κτήριο - ξενοδοχείο της περιόδου και το πρώτο που εντοπίζει κανείς φτάνοντας στα Λουτρά Αιδηψού. Στο υπόγειό του έχει εγκαταστάσεις για λουτροθεραπεία.

Το κτήριο είναι τριώροφο με υπόγειο και σοφίτα. Η σύνθεση εκμεταλλεύεται την γωνιακή θέση του οικοπέδου δημιουργώντας στη γωνία πύργο που δεσπόζει στη μορφή και προβάλλει δυναμικά το κτήριο. Τα συμμετρικά ανοίγματα αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο της μορφολόγησης του κτηρίου. Εσωτερικά δημιουργείται κεντρικός χώρος εισόδου με ένα κεντρικό διάδρομο ανά πτέρυγα και δωμάτια εκατέρωθεν.

Μεταξύ 1910-1912 γίνεται η πρώτη μεγάλη ανακαίνισή του. Πρόσφατα (1995) εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ μελέτη ανακαίνισης και μετατροπής του σε ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας και δημιουργίας κέντρου υδροθεραπείας. (Μελετητής Δ. Στασινόπουλος, Αρχιτέκτων).

Το κτήριο έχει κηρυχθεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2919/16259/13.11.88 (ΦΕΚ 286/β/16.5.88).