ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κτίριο κατασκευάστηκε γύρω στο 1880 στην πλατεία Χαλέπας Χανίων, στον τύπο της βίλλας. Την σημερινή μορφή του την απέκτησε το 1927, όταν ο ίδιος ο Ελευθέριοςς Βενιζέλος ασχολείται προσωπικά με την ριζική ανακαίνιση του σπιτιού. Τότε καταργήθηκε το εξωτερικό μεσημβρινό κλιμακοστάσιο που υπήρχε παλιότερα και στη θέση του κατασκευάστηκε ανοικτός εξώστης στον όροφο και προστατευμένη είσοδος στο ισόγειο. Οι χώροι υποδοχής συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο και προστέθηκε μεγάλος ανοικτός εξώστης στην κύρια όψη. Χαρακτηριστικό στοιχείο του σπιτιού απετέλεσε ο περιβάλλον χώρος του. Ο κήπος εμπρός από το κτίριο ήταν αντικείμενο ιδιαίτερης φροντίδας του ίδιου του Ε. Βενιζέλου.

Το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως Έργο Τέχνης και ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο με την απόφαση ΥΑ/1675/46079/2 - 8 - 80. Είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Βενιζέλου.