Οσμανιέ τζαμί στην πόλη Χίου
Βρίσκεται επί της οδού Κωνσταντίνου Μονομάχου στη συνοικία Φραγκομαχαλάς της πόλης Χίου. Αποτελείται από ένα ενιαίο τετράγωνο χώρο διαστάσεων 8 x 8 μ., με μία θύρα εισόδου και υπερώο στη δυτική πλευρά, το οποίο εξυπηρετεί την πρόσβαση στον μιναρέ. Διαθέτει δύο αύλειους χώρους, καθώς και προσκτίσματα -βοηθητικούς χώρους. Σύμφωνα με την εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται πάνω από το υπέρθυρο της εισόδου, κτίσθηκε το 1892.

Το έτος 1997 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής του τεμένους με σκοπό να χρησιμοποιηθεί είτε ως εκθεσιακός χώρος είτε ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σήμερα στο Οσμανιέ τζαμί στεγάζεται Εργαστήριο Συντήρησης της Εφορείας και διενεργούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε αυτό.