ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής βρίσκεται στην οδό Σταδίου, στην πλατεία όπου δεσπόζει το άγαλμα του αρχιστράτηγου της Επανάστασης του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα στο κέντρο των Αθηνών, και ένα από τα ιστορικότερα κτίσματα της πόλης.

Το νεοκλασικό αυτό κτήριο υπήρξε η πρώτη μόνιμη στέγη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Θεμελιώθηκε το 1858 από τη Βασίλισσα Αμαλία και οικοδομήθηκε σε σχέδια του Francois Boulanger, τροποποιημένα από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο. Στο Μέγαρο λειτούργησε η Ελληνική Βουλή από το 1875 έως το 1932. Ύστερα από τη μεταφορά του κοινοβουλίου στα Παλαιά Ανάκτορα (σημερινό κτήριο της Βουλής), παραχωρήθηκε από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για τη μόνιμη στέγαση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ενός ιδρύματος συνυφασμένου με την ιστορική ταυτότητα του κτηρίου.

Η Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων αποτελεί για τους επισκέπτες του Μουσείου χώρο ιστορικής μνήμης. Από το βήμα των ομιλητών εδώ ο Χαρίλαος Τρικούπης είπε το γνωστό "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" το 1893. Εδώ, επίσης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανακοίνωσε πανηγυρικά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών το 1920, και εδώ ανακηρύχθηκε η Α' Ελληνική Δημοκρατία το 1924.