Καρτ ποστάλ, το Νοσοκομείο σε μια γιορτινή επέτειο, 1907
Το Νοσοκομείο Απόρων Ξένων, έπειτα Νοσοκομείο Hamidiye και μετέπειτα Belediye, χτίστηκε πιθανότατα το 1902-03, στην περιοχή ανατολικά των τειχών. Η τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένο, βόρεια της οδού Χαμιδιέ, είχε δοθεί το 1875 στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα προκειμένου να γίνει το χριστιανικό νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας. Σύντομα όμως αποσπάστηκαν τμήματα, για το ορφανοτροφείο του Ισλαχανέ, για το Αρμενικό και το Βουλγαρικό νεκροταφείο και για το συγκρότημα του Νοσοκομείου. Αυτό περιελάμβανε ένα Φθυσιατρείο που δεν σώζεται, νοτιότερα το κυρίως κτίριο που σήμερα αποτελεί τμήμα του Νοσοκομείου Αγ. Δημήτριος και ακόμη νοτιότερα το Λυσσιατρείο, που σήμερα λειτουργεί ως Παιδικός Σταθμός Άνω Πόλης. Τμήμα του Νοσοκομείου ήταν και οι Κήποι του Πασά.

Tο Νοσοκομείο είναι διώροφο επιμήκες κτίριο με τέσσερις πτέρυγες στα τέσσερα άκρα του. Με το Νοσοκομείο «Χιρς» (θεραπευτήριο της Ισραηλιτικής κοινότητας) αποτελούσαν στην αρχή του αιώνα τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης. Η οργάνωση των όψεων διέπεται από συμμετρία και ενώ χρησιμοποιούνται στοιχεία από τον κλασικισμό και την αναγέννηση. Η οργάνωση της πρόσοψης και τα μορφολογικά στοιχεία παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με το κτίριο του Γ΄Σώματος Στρατού.