O Ναός της Αγίας Ειρήνης στον Κάμπο
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μεσοβυζαντινά μνημεία της Ικαρίας. Έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, τμήματα της οποίας διακρίνονται κατά τόπους μέχρι σήμερα. Ο ναός είχε χρονολογηθεί παλαιότερα τον 9ο-10ο αι., πρόσφατα όμως προτάθηκε ως πιθανότερη χρονολογία ανέγερσής του ο 11ος-12ος αι. Ως προς την αρχιτεκτονική του μορφή, ανήκει στον τύπο του απλού τετράστυλου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού.Οι κεραίες του σταυρού στεγάζονται με δίρριχτες στέγες και στη διασταύρωσή τους, στηριζόμενος πάνω σε απλούς τετράγωνους χτιστούς πεσσούς, υψώνεται τρούλος με οκτάπλευρο τύμπανο. Η αψίδα του ιερού είναι εξωτερικά τρίπλευρη, ενώ στο εσωτερικό της διαμορφώνεται πεντάβαθμο σύνθρονο. Στη δυτική πλευρά του ναού εφάπτονταν νάρθηκας και ανοικτή κιονοστήρικτη στοά, από την οποία σώζονται ακέραιοι μόνο τέσσερις κίονες σε επαφή με το νάρθηκα. Οι στέγες του ναού καλύπτονται από σχιστολιθικές πλάκες. Η τοιχοποιία δεν διακρίνεται πλέον, λόγω της επικάλυψης των τοίχων με επίχρισμα.
Ευαγγελία Μαυρίκου