ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η μονή Αγίου Γεωργίου Περιστεράς βρίσκεται στην κατάφυτη περιοχή της Δουρούτης, εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων. Η μονή, όπως και η ευρύτερη περιοχή, πήραν το όνομά τους από τον Καλαρρυτινό ευεργέτη Γεώργιο Δ. Δουρούτη (αρχές 19ου αιώνα), στον οποίο πιθανότατα ανήκε όλη η σημερινή ομώνυμη έκταση.

Η μονή είναι αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο. Αποτελείται από το καθολικό που ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής και ένα μεγάλο διώροφο κτήριο ? κελιά σε σχήμα Γ, όπου περιλαμβάνεται και το διαβατικό. Σώζονται δύο επιγραφές, μία σε εντοιχισμένη πλάκα πάνω από την πόρτα εισόδου του καθολικού και μία στα κελιά. Οι επιγραφές δηλώνουν την ανοικοδόμηση των κελιών και του ναού στα θεμέλια παλαιότερων, κατά τα έτη 1846 και 1859 αντίστοιχα.

Το μοναστήρι γνώρισε εποχές μεγάλης ακμής, αλλά και ενδιάμεσα διαστήματα παρακμής. Το 1925 ιδρύθηκε εκεί το «Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο Δουρούτης ? Περιστεράς», το οποίο καταργήθηκε το 1968. Σταθμός στην πορεία και εξέλιξη του μοναστικού συγκροτήματος, υπήρξε η αποκατάστασή του, το 1989, με πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στα πλαίσια των εργασιών, αναστηλώθηκαν το καθολικό και το κτήριο των κελιών.

Το καθολικό λειτουργεί σήμερα ως ναός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ το κτίριο των κελιών στεγάζει πλέον αίθουσα συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη και άλλους χώρους, λειτουργικούς τόσο για την πανεπιστημιακή κοινότητα, όσο και για την ευρύτερη τοπική κοινωνία.