ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η μονή Αγίων Αποστόλων Κατσικάς, είναι κτισμένη σε μία πευκώδη πλαγιά, πάνω από τον οικισμό και σε απόσταση 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Στο παρελθόν αποτελούσε ένα πλούσιο μοναστήρι με μετόχια στο Τρίστενο (π. Τριστεάνικον) Ζαγορίου και στη Βλαχιά. Όταν διαλύθηκε, αποτέλεσε ενοριακή εκκλησία του οικισμού.

Από την μονή σώζεται σήμερα μόνο το καθολικό. Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική με χαγιάτι στη νότια πλευρά, που πρόσφατα ανακαινίστηκε. Στην εξωτερικη επιφάνεια της δυτικής πλευράς του ναού, δεξιά από τη θύρα εισόδου υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα με την επιγραφή:

ΙC ΧΡ

ΕΤΟC 1833

Στο εσωτερικό του καθολικού, σώζονται παλιές αγιογραφίες, καλυμμένες όμως με νεώτερα επιχρίσματα. Οι αγιογραφίες αυτές, βρίσκονται στο Ιερό Βήμα και στα πλάγια του κυρίως ναού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αυτές που απεικονίζουν τον φουστανελοφόρο άγιο Γεώργιο των Ιωαννίνων και τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Σύμφωνα με επιγραφή οι νεώτερες τοιχογραφίες είναι του 1974 και αποτελούν έργα των αδελφών Τάτση. Το τέμπλο της εκκλησίας είναι ξύλινο, απλής μορφής.