Άποψη από το εσωτερικό του σπηλαίου
Σπήλαιο Γκιαούρ Ντερέ

Το σπήλαιο βρίσκεται στα δυτικά της Μικρόπολης, του Δήμου Προσοτσάνης της Π.Ε. Δράμας. Ανοίγεται στα ανάντη απότομης και μη δασωμένης πλαγιάς του Μενοικίου όρους.

Πρόκειται για οριζόντιο και επίμηκες σπήλαιο με συνεχείς αλλαγές των κατευθύνσεών του, που λόγω καταπτώσεων αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Ο διάκοσμος του σπηλαίου, αρκετά εντυπωσιακός, (σταλακτίτες, σταλαγμίτες, παραπετασματοειδείς σταλακτίτες, κολώνες, εκκεντρίτες, ελικτίτες κλπ.) αναπτύσσεται κυρίως στα ενδότερα τμήματα του σπηλαίου.

Μολονότι το σπήλαιο βρίσκεται σε δύσβατη και απότομη πλαγιά, παρουσιάζει εκτεταμένα ίχνη χρήσης κατά την ύστερη αρχαιότητα και τα μεσοβυζαντινά χρόνια, συμπέρασμα που συνάγεται από τα επιφανειακά ευρήματα οστράκων αποθηκευτικών αγγείων, αγγείων μεταφοράς και τροφοπαρασκευαστικών δραστηριοτήτων. Δεν αποκλείεται βέβαια και χρήση του σπηλαίου σε πρωιμότερες εποχές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα ανατολικά του σπηλαίου Γκιαούρ Ντερέ, στους νότιους πρόποδες του όρους Φαλακρού, ανοίγεται το σπήλαιο του Αγίου Μάρκου το οποίο χρησιμοποιήθηκε πιθανόν την ίδια περίοδο.

Το σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο.
Μ. Μυτελέτσης