Η είσοδος του σπηλαίου Ανταρτών
Τα Λουτρά Λουτρακίου του Δ. Αλμωπίας, Π.Ε. Πέλλας, βρίσκονται στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βόρας, περίπου 13 χλμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας, και είναι γνωστά τόσο για τα ιαματικά λουτρά, τα οποία προσελκύουν πλήθος κόσμου όλες τις εποχές του χρόνου, όσο και για το μεγάλο σύμπλεγμα σπηλαίων κατά μήκος κι εκατέρωθεν του ρέματος του Αγίου Νικολάου, με το μεγαλύτερο αριθμό τους να συγκεντρώνεται στα βόρεια πρανή του. Πρόκειται για έγκοιλα που ποικίλουν σε σχήμα και σε μέγεθος, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν αρχαιολογικό, αλλά και γεωλογικό ενδιαφέρον.

Στη νότια όχθη του ρέματος βρίσκονται τρία σπήλαια, το «Αύρα», των «Κεραμικών» και το σπήλαιο «Πλότσα». Το όνομα του σπηλαίου «Αύρα» οφείλεται στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Αύρα», το οποίο χρονολογείται στο 19ο αι. και βρίσκεται πλησίον του σπηλαίου. Το σπήλαιο διαθέτει τρεις εισόδους και στο εσωτερικό του εντοπίζονται θραύσματα αγγείων, οπτών πλίνθων, κεραμίδων και πηλοσωλήνων. Στο μέτωπο της κύριας εισόδου του παρατηρούνται ορθογώνια λαξεύματα που παραπέμπουν σε πιθανή λατρευτική χρήση του χώρου κατά το παρελθόν για την τοποθέτηση εικόνων. Αρχαιολογικά κατάλοιπα έχουν εντοπιστεί και στα υπόλοιπα δύο σπήλαια, των «Κεραμικών» και «Πλότσα».

Στη βόρεια όχθη του ρέματος βρίσκονται τρία σπήλαια, τα μεγαλύτερα του συμπλέγματος. Στο πρώτο που είναι γνωστό ως «Αρκουδοσπηλιά» οδηγεί λιθόστρωτο μονοπάτι. Επί σειρά ετών πραγματοποιήθηκαν παλαιοντολογικές έρευνες από το Γεωλογικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας, αποκαλύπτοντας σημαντικά παλαιοντολογικά κατάλοιπα, με χαρακτηριστικότερα τα οστά της σπηλαίας άρκτου του είδους Ursus Ingressus. Το εν λόγω σπήλαιο λειτουργεί και ως σύγχρονος τόπος λατρείας λόγω της φυσικής υδατοσυλλογής, γνωστή ως αγίασμα, στο εσωτερικό του.

Το σπήλαιο "Αποθήκη Ανταρτών" παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Επιφανειακά και σε όλη την έκτασή του εντοπίζεται κεραμική των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Από το 2007 διενεργείται από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας -Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος αρχαιολογική έρευνα, η οποία έχει φέρει στο φως εκτεταμένο στρώμα καύσης και κεραμική της Νεώτερης Νεολιθικής περιόδου.

Λίγο χαμηλότερα βρίσκεται ανώνυμο σπηλαιοβάραθρο, μέχρι πρότινος επισκέψιμο για το ευρύ κοινό. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για σπήλαιο με περιορισμένο διάκοσμο που αναπτύσσεται οριζόντια και καταλήγει σε βάραθρο.Διατηρεί αρχαιολογικές επιχώσεις με συγκεντρώσεις κεραμικής και ίχνη καύσης.Η κεραμική είναι χειροποίητη και χρονολογείται στη Νεώτερη Νεολιθική περίοδο.
Ζ. Ιντζέ