Μύλος, Μαντάνια και Νεροτριβή στη Φτέρη Φθιώτιδας.
Στην πλαγιά ενός κατάφυτου λόφου, μπροστά από το χωριό Φτέρη, σώζονται δύο λιθόκτιστα κεραμοσκεπή κτήρια στα οποία παλιότερα λειτουργούσαν ο Μύλος, τα Μαντάνια και η Τριστέλα ή Νεροτριβή. Η κινητήρια δύναμη που έθετε σε λειτουργία τις παραπάνω εγκαταστάσεις ήταν το νερό από το κοντινό ποτάμι που διοχέτευαν με ένα κατάλληλο σύστημα αγωγών, ώστε να πέφτει από ψηλά και να δημιουργεί τεχνιτούς καταρράκτες. Το νερό έφτανε πρώτα στο Μύλο, στη συνέχεια έφτανε στα Μαντάνια που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το Μύλο. Αυτά ήταν κατασκευασμένα από χοντρά ξύλα που κατάφερναν αλλεπάλληλα χτυπήματα στα μάλλινα υφάσματα που ήταν τοποθετημένα πάνω σε ξύλινο πάγκο και περιβρέχονταν από νερό. Στο ίδιο κτήριο με τα μαντάνια βρισκόταν και η τριστέλα ή νεροτριβή. Αυτή ήταν ένα μεταλλικό δοχείο μεγάλων διαστάσεων στο οποίο τοποθετούσαν τα μάλλινα υφάσματα μετά από τα μαντάνια. Τα παραπάνω κτήρια αποτελούν αξιόλογα δείγματα βιομηχανικών εγκαταστάσεων του περασμένου αιώνα που τείνουν να εξαφανιστούν.