Νοτιοανατολική άποψη του καθολικού
Η Μονή Αγάθωνος ιδρύθηκε πιθανότατα τον 15ο αι. Η μονή υπήρξε καταφύγιο των αγωνιστών στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, γι' αυτό και πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1821. Τα κελλιά του αρχικού συγκροτήματος δεν σώζονται. Στο σκευοφυλάκιο της μονής φυλάσσονται πολυάριθμα ιερά σκεύη, βιβλία, εικόνες και άμφια.

Το καθολικό της μονής Αγάθωνος είναι τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο ναός, αγιορείτικου τύπου, με προσαρτημένα παρεκκλήσια στις τέσσερις γωνίες. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία και τα παρεκκλήσια στη Μεταμόρφωση (ΝΑ), στους Αγίους Αποστόλους (ΒΑ) και στους Αγίους Χαράλαμπο (ΒΔ) και Ιωάννη (ΝΔ). Η ανέγερση του καθολικού πρέπει να τοποθετηθεί στον 15ο αι., γνώρισε όμως και μεταγενέστερες επεμβάσεις. Στο εσωτερικό του σώζεται τοιχογραφικός διάκοσμος που εκτελέστηκε σε τρεις περιόδους : α) στον 16ο-17ο αι., β) στον 18ο και γ) στον 20ο αι.
Βασιλική Συθιακάκη, αρχαιολόγος