Άποψη Ιεράς Μονής Αγίου Λαυρεντίου
Η Μονή βρίσκεται ανατολικά του χωριού Άγιος Λαυρέντιος, το όνομα του οποίου οφείλεται σε αυτή. Η ανοικοδόμηση του καθολικού τοποθετείται χρονολογικά στα μέσα του 13ου αιώνα. Ιδρυτής της υπήρξε ο Όσιος Λαυρέντιος ο Μέγας, μοναχός της Μεγίστης Λαύρας και δωρητής της ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Αλέξιος Γ΄ Κομνηνός (1349- 1390). Το σημερινό καθολικό είναι αποτέλεσμα αλλεπάλληλων μεταγενέστερων ανακαινίσεων, προσθηκών και επισκευών, κυρίως κατά τον 18ο αιώνα, περίοδο ακμής της μοναστηριακής κοινότητας. Το καθολικό είναι τύπου σύνθετου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλλο, με μεταγενέστερο διώροφο νάρθηκα στα δυτικά. Στον δεύτερο όροφο διαμορφώνεται παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Ευαγγελίστρια. Η τοιχοποιία κατά τόπους είναι λαξευτή ισόδομη ενώ κατά τόπους πλινθοπερίκλειστη. Το καθολικό φέρει επίσης πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο αλλά και πολλά εντοιχισμένα γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη ( τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν πιθανότατα στο αρχικό τέμπλο του ναού του β΄μισού του 13ου αιώνα). Ο ναός διαθέτει και τοιχογραφικό διάκοσμο 17ου και 18ου αιώνα αλλά και ίχνη του παλαιότερου στρώματος του 13ου αιώνα στο Ιερό Βήμα. Από το αρχικό μοναστηριακό συγκρότημα διατηρούνται και οι πτέρυγες των κελλιών.
Πασχάλης Σταντζούρης, αρχαιολόγος