Άποψη Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου
Όπως αναφέρει ο μελετητής του μνημείου Ν. Νικονάνος ο ναός του Αχλαδοχωρίου ανήκει στην κατηγορία Α1, -κατηγορίες που ανέπτυξε ο Α. Ορλάνδος σε άρθρο του για τους σταυρεπίστεγους ναούς - με κύρια χαρακτηριστικά την ορθογώνια κάτοψη και την ύπαρξη της εγκάρσιας καμάρας, ενώ οι μακροί τοίχοι συνεχίζονται αδιάσπαστοι καθ? όλο το μήκος τους. Στη συνέχεια προστέθηκε μαζί με την ανοιχτή νότια στοά ο κυρίως ναός ,λίγο μετά την κατασκευή του σταυρεπίστεγου τμήματος, ενώ όταν θέλησαν να μεγαλώσουν τον ναό, γκρέμισαν τα κάτω τμήματα του δυτικού τοίχου του κυρίως ναού και την είσοδο με το μαρμάρινο περιθύρωμα δημιουργώντας έτσι έναν ενιαίο χώρο. Το σταυρεπίστεγο τμήμα βάσει τόσο του αρχιτεκτονικού τύπου όσο και των μορφολογικών και κατασκευαστικών στοιχείων, μας οδηγούν χρονολογικά στις τελευταίες δεκαετίες του 13ου αι. Ο ναός εσωτερικά είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες μεταγενέστερες της ανοικοδόμησής του.