Άποψη ναού Μικρών Ταξιαρχών
Ο ναός των Μικρών Ταξιαρχών ή Ταξιαρχάκι βρίσκεται στην πόλη της Καλαμάτας, κοντά στη σημερινή πλατεία Μαυρομιχάλη και μπορεί να χρονολογηθεί την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Είναι κτίσμα της οικογένειας Μπενάκη και βρισκόταν σχεδόν σε επαφή με τον πύργο της οικογένειας, ο οποίος καταστράφηκε μετά τα Ορλωφικά. Πρόκειται για μονόχωρο ναό με δίρριχτη στέγη, νεοκλασικά στοιχεία στα ανοίγματα και το διάκοσμο, έκκεντρα τοποθετημένη τρίπλευρη αψίδα και μονόλοβο κωδωνοστάσιο στη βορειοανατολική γωνία. Στην κόγχη του ιερού και στην πρόθεση υπάρχουν δυτικότροπες τοιχογραφίες: στην κόγχη εικονίζεται η Παναγία Βρεφοκρατούσα ανάμεσα σε δύο σεβίζοντες αγγέλους και στην πρόθεση η Γέννηση του Χριστού. Νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία στις όψεις του υποδεικνύουν μια δεύτερη οικοδομική φάση του μνημείου στον 19ο αιώνα. Το μνημείο υπέστη σημαντικές φθορές από τον σεισμό του 1986 και αναστηλώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.