Άποψη ναού Υπαπαντής
Ο μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος κτίστηκε την περίοδο 1860-1873 για να στεγάσει την εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας που βρέθηκε κάτω από τα ερείπια παλαιότερου ομώνυμου ναού της ίδιας περιοχής. Αποτελεί τον προσφιλέστερο προσκυνηματικό τόπο του νομού και την λιτανεία της εικόνας παρακολουθεί κάθε χρόνο μεγάλο πλήθος προσκυνητών. Ο ναός ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο μεγάλου μεγέθους και νάρθηκα. Τυπολογικά και μορφολογικά στοιχεία της διακόσμησης και των ανοιγμάτων του τον καθιστούν ενδιαφέρον κτίσμα νεοκλασικής τεχνοτροπίας. Η εκκλησία της Υπαπαντής υπέστη σοβαρές ζημιές στους σεισμούς του 1886 και του 1986 που αποκαταστάθηκαν αντίστοιχα το 1894 και στις μέρες μας.