Άποψη ναού Άγιου Σπυρίδωνος
Ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, οικογενειακός ναός των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων, βρίσκεται στο ΒΑ άκρο της Πάνω Καρδαμύλης. Η βόρεια πλευρά του ταυτίζεται με το τείχος της Πάνω Καρδαμύλης και εξωτερικό περίβολο του συγκροτήματος των Μούρτζινων. Ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής με τρούλο. Στο ναό έχει ενσωματωθεί μεγάλο μέρος οικοδομικού υλικού σε δεύτερη χρήση, όπως τμήματα μαρμάρινων ανάγλυφων μελών βυζαντινών χρόνων και τμήμα επιγραφής στη στέψη της βάσης του πυργοειδούς καμπαναριού. Το υλικό σε δεύτερη χρήση συνδυάζεται με επιμελημένα λιθανάγλυφα λαξευμένα ειδικά για το μνημείο. Λαξευτοί ογκόλιθοι με ποικιλία υλικών και χρωμάτων διαμορφώνουν την κύρια, νότια όψη του μνημείου. Σύμφωνα με τα μορφολογικά και τυπολογικά του στοιχεία, ο ναός χρονολογείται στην περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας (1685 - 1715) .