Άποψη ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος βρίσκεται στον συνοικισμό Φαγκριάνικα, του ορεινού χωριού Μηλέα. Στην περιοχή σώζονται πολλοί βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, οι οποίοι πιστοποιούν συνέχεια κατοίκησης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θέση του χωριού, σε απόκρυφο ορεινό σημείο του Ταϋγέτου αλλά με οπτική επαφή προς τη θάλασσα, συνέβαλε πιθανόν στην ανάπτυξή του. Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι ο ενοριακός του συνοικισμού. Ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Η ανέγερση του κυρίως ναού ανάγεται στον 13ο αιώνα, όπως μαρτυρούν υπολείμματα τοιχογραφιών και η κεραμοπλαστική διακόσμηση των τοίχων του. Το υπόλοιπο τμήμα του ναού χρονολογείται στον 18ο αιώνα, ενώ το χαρακτηριστικό πυργοειδές μανιάτικο κωδωνοστάσιο κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, με επιδράσεις από παρόμοια κτίσματα των Επτανήσων. Τα εγχάρακτα και ανάγλυφα διακοσμητικά, με έντονο το λαϊκό χαρακτήρα, αποτελούν δείγματα της επιδεξιότητας και της φαντασίας του τεχνίτη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιγραφή πάνω από το προστώο, όπου μνημονεύεται το όνομα του «καπετάν Παναγιώτη Στρατάκη» και η χρονολογία 1808, μάλλον έτος ανέγερσης του κωδωνοστασίου. Το μνημείο, μαζί με το κωδωνοστάσιο, αποτελεί τυπικό δείγμα της μανιάτικης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.