Άποψη ναού Αγίου Νικολάου
Ο ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στη Μεσόρουγα Αλαγονίας, οικισμό στις νοτιοδυτικές υπώρειες του Ταϋγέτου. Πρόκειται για ναό του τύπου του ελεύθερου σταυρού με τρούλο. Το μνημείο έχει δεχτεί πολλές επεμβάσεις στην μακραίωνη ιστορία του. Είναι κτισμένο με ακατέργαστους λίθους και χρήση πλίνθων η οποία περιορίζεται στα τύμπανα της εγκάρσιας σταυρικής κεραίας, όπου διαμορφώνεται ιδιαίτερα προσεγμένος κεραμοπλαστικός διάκοσμος και συνεχίζεται σε τμήματα του τυμπάνου του τρούλου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κεραμοπλαστικός διάκοσμος του μνημείου, που κοσμεί τα αετώματα των σκελών της εγκάρσιας κεραίας του σταυρού. Ο ζωγραφικός διάκοσμος του Αγίου Νικολάου περιορίζεται στον χώρο του ιερού βήματος και στον τρούλο και ανήκει σε μία ενιαία φάση που χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Η αρχική φάση του Άγιου Νικόλαου Μεσόρουγας θα μπορούσε να χρονολογηθεί στην ύστερη βυζαντινή περίοδο. (ΦΩΤ.: Αρχείο 26ης ΕΒΑ - Β. Γεωργιάδης)