Άποψη Ναού Αγίων Αναργύρων
Στο χωριό Νομιτσί (ή Νομιτσής ή Νομιτζής) στη θέση Κούμανη (ή Κούμανι) η παρουσία τριών εκκλησιών σε πολύ μικρή απόσταση τεκμηριώνει την ανθρώπινη δραστηριότητα εκεί κατά την μεσαιωνική περίοδο. Τα δύο σημαντικότερα μνημεία (Άγιοι Ανάργυροι και Μεταμόρφωση Σωτήρος) βρίσκονται πάνω στον κύριο οδικό άξονα που από την αρχαιότητα συνδέει την Έξω με τη Μέσα Μάνη. Ο ναός των Αγίων Αναργύρων έχει έναν αρχικό πυρήνα που ανάγεται χρονικά ίσως στα τέλη του 10ου αιώνα. Η χρονολόγησή του βασίζεται σε σπαράγματα ζωγραφικής στον ανατολικό τοίχο που στυλιστικά συνδέονται με την παλαιότερη ομάδα τοιχογραφημένων ναών στη χερσόνησο της Μάνης (Άγιος Παντελεήμων Μπουλαριών, Άι Γκήτας στην Κηπούλα κ.ά.) και χρονολογούνται στο τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα. Κατά τον 13ο αιώνα ο ναός των Αγίων Αναργύρων μετασκευάστηκε σε μονόχωρο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό με τρούλο παίρνοντας τη σημερινή του μορφή. Η μετασκευή αυτή κατασκευαστικά συνδέεται με τις νέες τάσεις στην αρχιτεκτονική της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου μετά το 1261, πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των οποίων παίζει ο Μυστράς. Στον 13ο αιώνα χρονολογούνται και οι περισσότερες τοιχογραφίες του ναού. Τοξωτό μονόλοβο κωδωνοστάσιο της ίδιας χρονικής περιόδου υψώνεται και σήμερα πάνω από τη θύρα εισόδου.