Άποψη Παναθηναϊκής Οδού
Η οδός των Παναθηναίων ήταν μια από τις σημαντικότερες οδικές αρτηρίες της Αθήνας, με κατεύθυνση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά και συνολικό μήκος 1050 μ. Γνωστή στην αρχαιότητα και ως Δρόμος, άρχιζε από το Δίπυλο, την ΒΔ πύλη του τείχους της Αθήνας στον Κεραμεικό και κατέληγε στην είσοδο της Ακρόπολης, διασχίζοντας διαγώνια την κεντρική πλατεία της Αρχαίας Αγοράς. Από την οδό αυτή περνούσε η πομπή προς τιμήν της θεάς Αθηνάς κατά την εορτή των Μεγάλων Παναθηναίων, οπότε ο ιερός πέπλος της θεάς Αθηνάς μεταφερόταν πάνω σε πλοίο στην Ακρόπολη. Η ζωφόρος του Παρθενώνα αποδίδει μια εξιδανικευμένη εικόνα της πομπής εν κινήσει, όπως σχηματιζόταν στην Αγορά λίγο πριν ξεκινήσει την πορεία της. Αγωνίσματα στίβου και ιππικά αγωνίσματα, όπως οι αποβατικοί αγώνες και η ανθιππασία, καθώς και μουσικοί αγώνες διεξάγονταν κατά τη διάρκεια της εορτής. Αρχικά τα αγωνίσματα γίνονταν πιθανότατα στην Αρχαία Αγορά, και αργότερα, το β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ., μεταφέρθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Τα δρώμενα παρακολουθούσαν οι θεατές πάνω σε πρόχειρες ξύλινες εξέδρες, τα ικρία, ή καθισμένοι στα ψηλότερα σκαλοπάτια των γύρω κτηρίων. Το πλάτος της οδού, που κυμαινόταν από 10-12 μ. έως και 20 μ. σε ορισμένα σημεία, διατηρήθηκε έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Ένας πώρινος αγωγός για τη συλλογή των νερών της βροχής διέτρεχε την οδό κατά μήκος της δυτικής της πλευράς. Σε μεγάλο τμήμα της οδού το οδόστρωμα ήταν από χώμα. Στη διάρκεια του 1ου και 2ου αι. μ.Χ. λιθοστρώθηκε το ανηφορικό τμήμα της στη ΝΑ γωνία της Αγοράς. Ψηλότερα, στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, διαμορφώθηκε μνημειώδης κλίμακα, η ανάβαση, με αναλημματικούς τοίχους στις δύο πλευρές της. Η οδός των Παναθηναίων εξυπηρετούσε τις ανάγκες του πολιτικού και εμπορικού κέντρου της πόλης από τον 6ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 6ο αι. μ.Χ. Τις πλευρές της καταλάμβαναν εμπορικά και διοικητικά κτήρια, βωμοί, ναοί, βάθρα με αγάλματα.