Άποψη Ωδείου
Το μεγάλο Ωδείο, γνωστό στις αρχαίες πηγές ως «Ωδείο», «Θέατρον του Κεραμεικού» ή «Αγρίππειο» από το όνομα του δωρητή του Ρωμαίου στρατηγού Μάρκου Βιψάνιου Αγρίππα, γαμπρού του Αυτοκράτορα Αυγούστου, κατέλαβε μεγάλο τμήμα από την κεντρική πλατεία της Αγοράς. Ήταν ένα πολυτελές διώροφο κτήριο προορισμένο αρχικά για μουσικές εκδηλώσεις. Το κεντρικό τμήμα του περιελάμβανε επιμήκη ορθογώνια σκηνή, ημικυκλική ορχήστρα και αμφιθέατρο χωρητικότητας περίπου 1000 ατόμων. Η είσοδος για τους θεατές διαμορφωνόταν στη νότια πλευρά του κτηρίου από το άνδηρο της Μεσαίας Στοάς. Μικρό πρόπυλο στη βόρεια πλευρά οδηγούσε απευθείας στον χώρο της σκηνής. Το κτήριο είχε αρχικά δίρριχτη στέγη, χωρίς εσωτερικά υποστυλώματα, η οποία κατέρρευσε γύρω στο 150 μ.Χ. Τότε ανακατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα διαλέξεων. Προστέθηκε ένας εγκάρσιος τοίχος με αποτέλεσμα να μειωθεί η χωρητικότητα του αμφιθεάτρου σχεδόν στο μισό. Η βόρεια πρόσοψη διαμορφώθηκε σε στοά, το επιστύλιο της οποίας στήριζαν έξι τεράστια αγάλματα Τριτώνων και Γιγάντων. Οι Τρίτωνες ήταν θαλάσσιες θεότητες, γιοι του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης και είχαν σώμα ανθρώπου και ουρά ψαριού, ενώ οι Γίγαντες ήταν γιοι της Γαίας και του Ουρανού και είχαν σώμα ανθρώπου και ουρά φιδιού. Τέσσερα από αυτά κόσμησαν αργότερα το Γυμνάσιο ή «Ανάκτορο των Γιγάντων», που χτίστηκε πάνω στα λείψανα του Ωδείου. Το κτήριο καταστράφηκε από φωτιά το 267 μ.Χ., με την εισβολή των Ερούλων.