Το Χορηγικό Μνημείο του Νικία, Άποψη από ανατολικά
Στα δυτικά του δρόμου που οδηγεί από το ιερό του Διονύσου στην Ακρόπολη βρίσκεται ένα μεγαλοπρεπές χορηγικό μνημείο. Ο θεσμός της χορηγίας λειτούργησε από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. και αφορούσε εύπορους Αθηναίους, οι οποίοι αναλάμβαναν τα έξοδα της προετοιμασίας της παράστασης που συμμετείχε σε διθυραμβικούς ή δραματικούς αγώνες. Οι αγώνες διαδραματίζονταν στο θέατρο κατά τη διάρκεια της εορτής του Διονύσου που ονομαζόταν Μεγάλα ή εν άστει Διονύσια (το μήνα Ελαφηβολιώνα). Το έπαθλο του νικητή στους διθυραμβικούς αγώνες παίδων ή ανδρών ήταν ένας χάλκινος τρίποδας, ο οποίος αφιερωνόταν από τον χορηγό στο θεό Διόνυσο, κατά προτίμηση σε περίοπτη θέση κοντά στο ιερό και το θέατρο του Διονύσου.Το μνημείο του Νικία έχει σχήμα μικρού ναού δωρικού ρυθμού, με έξι κίονες στη πρόσοψη και αετώματα στις δύο στενές πλευρές. Στο τέλος της αρχαιότητας (τον 3ο αι. μ.Χ.) αποσυναρμολογήθηκε και μεγάλος αριθμός από τα αρχιτεκτονικά του μέλη μεταφέρθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της πύλης της Ακρόπολης, που ονομάζεται από το όνομα του ανασκαφέα της, πύλη Beule. Εκεί διατηρείται ακόμη η χορηγική επιγραφή χαραγμένη στα τρία κεντρικά επιστύλια της πρόσοψης που αναφέρει τον Νικία γιο του Νικόδημου, ο οποίος κέρδισε διδάσκοντας τον χορό των παίδων επί άρχοντος Νεαίχμου (320/19 π.Χ.). Η στοά Ευμένους, που κατασκευάστηκε 160 χρόνια αργότερα σέβεται απόλυτα τη θέση του χορηγικού μνημείου του Νικία. Στο μνημείο έχουν συγκεντρωθεί διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη που ανήκουν σε αυτό, τα οποία τοποθετήθηκαν σε σημεία που αντιστοιχούν σε θέσεις που κατείχαν στο δομικό ιστό του κτηρίου.