Η γέφυρα βρίσκεται στο 22ο χλμ. της εθνικής οδού Τρικάλων - Άρτας, στον οικισμό της Πύλης. Γεφυρώνει τον ποταμό Πορταϊκό και μέχρι το 1936 αποτελούσε τη μοναδική οδική σύνδεση του θεσσαλικού κάμπου με τα χωριά της Πίνδου. Σήμερα είναι το δεύτερο σε μέγεθος γεφύρι του θεσσαλικού χώρου απ' όσα χτίστηκαν πριν από τον 20ο αιώνα. Η γέφυρα χρονολογείται στα 1514 και η κατασκευή της συνδέεται με το όνομα του Αγίου Βησσαρίωνος, ιδρυτή της ομώνυμης γειτονικής μονής και μητροπολίτη Λαρίσης.

Πρόκειται για μονότοξη γέφυρα με ημικυκλικό τόξο ανοίγματος 28 μ. Το διάζωμα είναι κατασκευασμένο από πελεκητό ψαμμίτη, ενώ το υπόλοιπο τμήμα από επιμελή αργολιθοδομή. Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες επεμβάσεις για τη στερέωσή της και τα στηθαία της έχουν ανακατασκευαστεί.

Έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί διάφορες στερεωτικές εργασίες και εργασίες ανάδειξεις του χώρου.
Λάζαρος Δεριζιώτης, αρχαιολόγος