Άποψη από το σπήλαιο με την επονομασία Φωλιά του Δράκου
Το σπήλαιο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Ποταμοί, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου της Π.Ε. Δράμας. Η πρόσβαση σ? αυτό επιτυγχάνεται ακολουθώντας πορεία παράλληλη της ανατολικής όχθης του Δεσπάτη ποταμού, σε περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Γεωλογικά ανήκει στην ενότητα Σιδηρόνερου του ορεινού όγκου της Ροδόπης.

Σπήλαιο με αρκετά ευρεία είσοδο, έχει μορφή επιμήκους καρστικού αγωγού με διευρύνσεις κατά διαστήματα και παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον από γεωλογική, ανθρωπολογική και αρχαιολογική άποψη. Ο λιθωματικός διάκοσμος στα πρώτα τμήματα του σπηλαίου είναι φτωχός έως ανύπαρκτος.

Η πρώτη αίθουσα του σπηλαίου είναι σχετικά ευρύχωρη, με επαρκή φυσικό φωτισμό και χαρακτηρίζεται από ομαλό δάπεδο και επιχώσεις που συνίστανται κυρίως από αμμώδεις και αργιλικές αποθέσεις. Τα επιφανειακά ευρήματα είναι ιστορικών χρόνων, κυρίως όστρακα χρηστικής κεραμικής και αγγείων μεταφοράς και αποθήκευσης. Ακολουθεί αίθουσα μικρών διαστάσεων, όπου σχηματίζεται κώνος κορημάτων από ασβεστολιθικά τεμάχη. Από εδώ προέρχεται κεραμική που χρονολογικά μπορεί να τοποθετηθεί στο ευρύ πλαίσιο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

Στους επόμενους δύο χώρους ανιχνεύονται ανθρωπολογικά ευρήματα. Ειδικότερα, στον τελευταίο χώρο του σπηλαίου, που είναι και καταστόλιστος από σπηλαιοδιάκοσμο, εντοπίζεται ανθρώπινο κρανίο καλυμμένο με σταλαγμιτικό υλικό.

Το σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο.
Μ. Μυτελέτσης