Άποψη από την είσοδο του σπηλαίου Μέτσκα Ντούπκα
Το σπήλαιο Αρκουδότρυπα ή Μέτσκα Ντούπκα βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ. περίπου, βόρεια της κοινότητας Γαληψού, στους πρόποδες του Παγγαίου και κοντά στα όρια των Π.Ε. Καβάλας-Σερρών. Η πρόσβαση σε αυτό είναι σχετικά δύσκολη και επιτυγχάνεται διά μέσου δασικού-αγροτικού δρόμου και στη συνέχεια διά μέσου μονοπατιού στα δυτικά πρανή του υψώματος «Ξεροκορυφή» και παράλληλα της πορείας του ρέματος «Κουρού Ντερέ» ή «Ξερόρρεμα».

Στην ευρύτερη περιοχή εντοπίζεται η θέση της αρχαίας Γαληψού, θασιακής αποικίας στο δυτικότερο άκρο της Περαίας ή Ηπείρου Θασίων περιοχής, στην παραλία της σημερινής Κάρυανης.

Η κύρια ανάπτυξη του σπηλαίου ακολουθεί γενική κατεύθυνση Α-Δ. Το μήκος του υπερβαίνει στα 150μ. Το μέγιστο πλάτος, 100μ. περίπου, σημειώνεται στο βάθος του σπηλαίου.

Το εσωτερικό του σπηλαίου χαρακτηρίζεται κυρίως από τις έντονες καταπτώσεις ασβεστολιθικών τεμαχών, ενώ εντοπίστηκε πλήθος θραυσμάτων αγγείων, τόσο χειροποίητης προϊστορικής κεραμικής όσο και τροχήλατης κεραμικής ιστορικών περιόδων. Από τα λιγοστά σχήματα της χειροποίητης κεραμικής, η οποία υπερτερεί σε ποσότητα, διακρίνονται οι φιάλες, τα πιθοειδή και οι πρόχοι, που τοποθετούνται χρονολογικά στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Η κεραμική των ιστορικών χρόνων καλύπτει ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τον 6ο αι. π.Χ. έως και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Το σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο.
Μ. Μυτελέτσης