Σχέδιο από τις μήτρες
Το νομισματοκοπείο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της ανατολικής πτέρυγας, ανάμεσα στο ωδείο και στην οδό Ολύμπου. Βρέθηκαν τέσσερις μεταλλευτικοί κλίβανοι, οι οποίοι λειτούργησαν διαδοχικά, από την ίδρυση της αγοράς, στο τέλος του 1ου αιώνα μ.Χ., έως την εγκατάλειψή της στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ.. Η ταύτιση του χώρου με το νομισματοκοπείο της πόλης βασίστηκε στα αρχαιολογικά ευρήματα: άμορφες μάζες μετάλλου στα γκρεμίσματα των υποκαύστων των κλιβάνων και ένας μεγάλος αριθμός θραυσμάτων από πήλινες μήτρες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για τη χύτευση πετάλων και την κατασκευή νομισμάτων. Το πλήθος αυτών των αποτμημάτων έδωσε τη δυνατότητα της γραφικής αναπαράστασης κατασκευής των μητρών, καθώς και της διαδικασίας της χύτευσης των πετάλων.