ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Οκτάγωνο καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Ναυαρίνου. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές κτίριο, που οφείλει το όνομα του στο σχήμα της κάτοψής του. Αρχικά προοριζόταν για αίθουσα θρόνου ή αίθουσα ακροάσεων, όμως, πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής του, άλλαξε χρήση και πιθανά λειτούργησε ως χριστιανική εκκλησία. Εσωτερικά διαμορφώνεται με επτά ημικυκλικές κόγχες, μία εκ των οποίων είναι μεγαλύτερη από τις άλλες. Η κύρια είσοδος του Οκταγώνου βρίσκεται στη νότια πλευρά. Προς νότο επικοινωνούσε με ένα μεγάλο, επιμήκη προθάλαμο, οι στενές πλευρές του οποίου σχηματίζουν ημικυκλικές κόγχες. Στα νότια του προθαλάμου υπήρχε ένα μεγάλο αίθριο που περιβαλλόταν από στοές. Είχε λαμπρή εσωτερική διακόσμηση, με πολυτελή μάρμαρα στους τοίχους και στα δάπεδα. Ειδικότερα το δάπεδο, συνολικής έκτασης 700τ.μ., κοσμούνταν με μεγάλες έγχρωμες μαρμάρινες πλάκες & πλακίδια που οργανώνονται σε διάχωρα, που είναι κατανεμημένα συμμετρικά ως προς έναν κεντρικό άξονα. Σήμερα σώζονται αποσπασματικά 250τ.μ..