Αναπαράσταση του Συγκροτήματος του Σεβαστείου
Συγκρότημα Σεβαστείου

Σε απόσταση μικρότερη των 100 μ. δυτικά από τις τούμπες, στο κέντρο δηλαδή της αρχαίας πόλης εντοπίστηκε και ερευνήθηκε το Σεβαστείο, ιερό στον Δία, τη Θεά Ρώμη και τον αυτοκράτορα.

Το συγκρότημα του Σεβαστείου εντάσσεται στην αγορά της πόλης των Καλινδοίων. Ήρθαν στο φως δώδεκα συνεχόμενοι χώροι οι οποίοι αναπτύσσονται στο πίσω μέρος μιας στοάς. Μπροστά από την είσοδό τους υπάρχουν προσκολλημένες λίθινες ορθογώνιες βάσεις αγαλμάτων σε άνισα μεταξύ τους διαστήματα.

Οι τρεις πρώτοι χώροι αποτελούσαν αίθουσες αφιερωμένες στη λατρεία του αυτοκράτορα, της θεάς Ρώμης και του Δία, ο τέταρτος συνιστούσε αίθουσα συμποσίων και ο πέμπτος το βουλευτήριο της πόλης. Ο έκτος και ο έβδομος αποτελούσαν μία μακρόστενη και ιδιάζουσα κατασκευή. Πρόκειται για μία εξέδρα αγαλμάτων η οποία μπορεί να ταυτιστεί με την «εξέδρα» που, σύμφωνα με αναθηματική επιγραφή, είχαν χτίσει για τη πόλη ο Αρριδαίος, ο Κότυς και ο Σώπατρος. Ο όγδοος και ένατος χώρος είχαν επίσης συμποσιακό χαρακτήρα. Οι υπόλοιποι χώροι αποτελούσαν πιθανότατα καταστήματα εκτός από τον τελευταίο ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα ήταν ηρώον, του ιδρυτή της πόλης.

Σύμφωνα με αναθηματική επιγραφή η Φλαβία Μύστα, μεγάλη ευεργέτρια των Καλινδοίων, κατασκεύασε εκ θεμελίων τον ναό της αυτοκρατορικής λατρείας ενώ σε μία δεύτερη επιγραφή αναφέρεται ότι η ίδια χορηγός προσέθεσε στον ναό και βωμό.

Το οικοδομικό συγκρότημα του Σεβαστείου καταστράφηκε οριστικά στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα, όταν σταμάτησε ξαφνικά και η ζωή της πόλης.

Στη συνέχεια πολλά από τα μαρμάρινα στοιχεία του συγκροτήματος ασβεστοποιήθηκαν σε κάμινο για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες των κατοίκων.