Άποψη του κτηρίου
Το 1899 ο Γιωσέφ Ισαάκ Μοντιάνο αγόρασε από τους Καδρί και Σουκιούρ Αβδή Μπέη το οικόπεδο, στο οποίο αρχικά έχτισε ένα μεταξουργείο. Αργότερα ανοικοδόμησε αυτή την έπαυλη για την οικογένειά του. Η οικογένεια Μοντιάνο προερχόταν από την Ιταλία, είχε εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη από τις αρχές 18ου αιώνα και αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές οικογένειες στην εμπορική ζωή πόλης. Το 1940, μέρος του ακινήτου περιήλθε στην οικογένεια του Ιακώβ Ισαάκ Μολχό. Μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο και κατοικήθηκε, τόσο το αρχοντικό όσο και το εργοστάσιο, από πολυάριθμες οικογένειες. Το 1960 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και λειτούργησε ως παράρτημα του γειτονικού Α΄Γυμνασίου Αρρένων έως το σεισμό του 1978, οπότε και εγκαταλείφθηκε ως επικινδύνως ετοιμόρροπο. Σήμερα έχει αποκατασταθεί και στεγάζει εκ νέου το παράρτημα του 1ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.

Το κτίσμα είναι ορθογώνιο με την μεγαλύτερη πλευρά του κάθετη στην λεωφόρο Βασ. Όλγας. Βρίσκεται στο κέντρο πευκόφυτης αυλής και αποτελείται από ημιυπόγειο και δύο ορόφους. Οι όψεις οργανώνονται με συμμετρία και απλότητα. Ο κεντρικός άξονας συμμετρίας τονίζεται από την είσοδο και το επιβλητικό μαρμάρινο κλιμακοστάσιο.