Ταφικό μνημείο Κηφισιάς
Στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Κασσαβέτη εντοπίστηκε το 1866 μαρμάρινο ταφικό μνημείο, σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής του 2ου αι. μ.Χ. Πρόκειται για τετράγωνο ημιυπόγειο θάλαμο με στέγη σε μορφή καμάρας. Στην είσοδο του θαλάμου, που φρασσόταν με μαρμάρινη δίφυλλη πόρτα, οδηγούσε εξωτερική κλίμακα με οκτώ σκαλοπάτια. Σήμερα διατηρείται μόνο το πλακοστρωμένο δάπεδο και το κατώτερο τμήμα των τοίχων του θαλάμου.

Στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου εντοπίστηκαν τέσσερις σαρκοφάγοι: μία με ανάγλυφες γιρλάντες και βουκράνια, μία με Ερωτιδείς, μία με παράσταση της Λήδας με τον κύκνο και μία ακόσμητη. Πιθανότατα ο θάλαμος προοριζόταν για τρεις σαρκοφάγους και η τέταρτη τοποθετήθηκε αργότερα.

Το ταφικό μνημείο της Κηφισιάς ενδεχομένως ανήκε σε οικογένεια συγγενική του Ηρώδη του Αττικού, σπουδαίου λόγιου της εποχής, που διατηρούσε στην περιοχή αγρόκτημα με έπαυλη. Ένα παρόμοιο, καλύτερα διατηρημένο ταφικό μνημείο, βρίσκεται στο Χαλάνδρι και μετατράπηκε στα βυζαντινά χρόνια στο ναό της Παναγίας Μαρμαριώτισσας.
Σταματία Κατσανδρή