Ι. Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου
Ο ναός του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας και σύμφωνα με επιγραφή πάνω από τη δυτική είσοδο χτίστηκε το 1806. Πρόκειται για μια μονόχωρη δρομική εκκλησία μικρών διαστάσεων με την αψίδα του ιερού στα ανατολικά, γυναικωνίτη στα δυτικά και κιονοστήρικτη στοά κατά μήκος της δυτικής και της νότιας πλευράς. Αρχικά ο ναός καλυπτόταν με θόλους, οι οποίοι κατέπεσαν κατά τους σεισμούς του 1955 και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ξύλινη στέγη.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού χρονολογείται περί τα μέσα του 19ου αι. Η σωζόμενη τοιχογραφία με την παράσταση του Προδρόμου στο βόρειο τοίχο του ναού είναι έργο σύγχρονο, των μέσων του 20ου αι.

Παρά τις ταπεινές αναλογίες του, ο ναός εντυπωσιάζει με τον πλούσιο λιθανάγλυφο διάκοσμο, έργο του μάστορα λιθοξόου Θεοδοσίου από τη Βράχα Αγράφων. Οι ανάγλυφες εντοιχισμένες πλάκες και τα θυρώματα απεικονίζουν απλές, λαϊκού ύφους συνθέσεις, με θέματα που είτε αντλούνται από τη θρησκευτική και εκκλησιαστική παράδοση, είτε προέρχονται από την ανατολίτικη διακοσμητική.

Το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του ναού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος - Ηπείρου 2007 - 2013".
Πασχάλης Σταντζούρης, αρχαιολόγος