Σπήλαιο «Νοσοκομείο Ανταρτών». Είσοδος.
Το σπήλαιο που είναι γνωστό με το όνομα «Νοσοκομείο Ανταρτών» βρίσκεται 3 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Βροντερό του δήμου Πρεσπών Φλώρινας, στον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στον ερειπωμένο σήμερα οικισμό του Αγκαθωτού.

Χρησιμοποιήθηκε ως χώρος περίθαλψης των τραυματισμένων στρατιωτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κατά τους τελευταίους μήνες του εμφυλίου πολέμου. Το Σεπτέμβριο του 1948 στην περιοχή που ορίζεται από τις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και από τα ελληνοαλβανικά σύνορα εγκαταστάθηκε η Προσωρινή Κυβέρνηση και το Γενικό Επιτελείο του ΔΣΕ. Τότε επιλέχθηκε, από τον αρχίατρο Ν. Σακελλαρίου, το σπήλαιο ως χώρος εγκατάστασης του «νοσοκομείου» και την άνοιξη του 1949 έγιναν οι εργασίες διάνοιξης του υπάρχοντος σπηλαιοθαλάμου και τοποθέτησης υποστυλωμάτων.

Η είσοδoς του σπηλαίου είναι μεγάλη (5,8 x 2,8μ.), αψιδωτού σχήματος. Οδηγεί στον κύριο θάλαμο ο οποίος μετά την τεχνητή διάνοιξη επιμερίστηκε σε τέσσερεις μικρότερους που αναπτύσσονται σε τρία επάλληλα επίπεδα. Το συνολικό μήκος του σπηλαίου φθάνει τα 30 μ. και το εμβαδόν του διαμορφωμένου χώρου τα 200 μ². Κατά την περίοδο χρήσης του είχαν κατασκευαστεί πατάρια, διάδρομοι κυκλοφορίας, προσβάσεις και κλίμακες για τα διαφορετικά επίπεδα που δημιουργήθηκαν.

Έχουν πραγματοποιηθεί επεμβάσεις αξιοποίησης.
Χ. Μιχελάκη