Σπήλαιο Ζαχαριάδη. Είσοδος.
Το σπήλαιο «Ζαχαριάδη» βρίσκεται 1 χλμ. δυτικά του χωριού Πύλη του δήμου Πρεσπών Φλώρινας, σε λόφο βορειοανατολικά του ρέματος του Σωτήρος. Διαμορφωμένο σήμερα, ανηφορικό κλιμακωτό μονοπάτι οδηγεί σε πλάτωμα που διαμορφώνεται στην κορυφή του λόφου. Εκεί, καλά προφυλαγμένο μέσα στο πυκνό δάσος, βρίσκεται το σπήλαιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου ως κρησφύγετο του Γενικού Γραμματέα του Κ.Κ.Ε Ν. Ζαχαριάδη και ως χώρος διεξαγωγής των εμπιστευτικών συνεδριάσεων της στρατιωτικής ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η ηγεσία του Δημοκρατικού Στρατού μετακινήθηκε στην περιοχή αυτή, που ορίζεται από τις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, το Σεπτέμβριο του 1948. Στο χωριό Πύλη είχαν εγκατασταθεί οι υπηρεσίες της Προσωρινής Κυβέρνησης ενώ στο κοντινό προφυλαγμένο ρέμα και στο δασώδες πλάτωμα του σπηλαίου αναπτύχθηκαν οι εγκαταστάσεις του Γενικού Επιτελείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου έγιναν ορισμένες επεμβάσεις αξιοποίησης. Διαμορφωμένος κατηφορικός διάδρομος οδηγεί από την είσοδο στον κύριο θάλαμο του σπηλαίου (διαστάσεων 7,2 x 4,6 x3,1 μ.) το δάπεδο του οποίου είχε ισοπεδωθεί, προφανώς κατά την περίοδο χρήσης του. Ο λιθωματικός διάκοσμος είναι περιορισμένος.
Χ. Μιχελάκη