Η Κούλια της Παραμυθιάς
Η Kούλια της Παραμυθιάς, γνωστή και ως «Κούλια των Μπολονάτων», αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα πυργόσχημης οχυρωματικής κατοικίας στη βορειοδυτική Ελλάδα. Χρονολογείται στο β΄ μισό του 18ου ? αρχές 19ου αι.

Είναι χτισμένη στους πρόποδες του υψώματος του κάστρου της Παραμυθιάς, στα όρια του σύγχρονου οικισμού και σε σημείο που της εξασφάλιζε οπτική επαφή με ολόκληρο τον κάμπο της Παραμυθιάς και τη γύρω περιοχή. Έχει τετράγωνη κάτοψη, 6,80 x 6,70 μ. και ύψος 26 μ. Οι τοιχοποιίες του κτιρίου είναι κατασκευασμένες με ορθογώνιους ασβεστόλιθους και πωρόλιθους σε οριζόντια διάταξη και ισχυρό ασβεστοκονίαμα ως συνδετικό υλικό. Στεγαζόταν με θόλο που καλύπτεται από τετράρρικτη στέγη, από την οποία εξείχαν δύο καμινάδες. Οι τοίχοι της ήταν εσωτερικά επιχρισμένοι και πιθανόν σε κάποια τμήματά τους έφεραν γραπτό διάκοσμο. Στο εσωτερικό διαμορφωνόταν πέντε όροφοι που επικοινωνούσαν με ξύλινες κλίμακες. Η στέγαση του ισογείου ήταν θολωτή, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι διαχωριζόταν με ξύλινα πατώματα.

Η κύρια είσοδος βρισκόταν στο ύψος του β΄ ορόφου και ήταν προσεγγίσιμη με ξύλινη ανασυρόμενη κλίμακα. Μία δεύτερη μικρότερη είσοδος ανοιγόταν στο ισόγειο και εξασφάλιζε την επικοινωνία με τον αύλειο χώρο της κατοικίας. Στο εσωτερικό του β΄ και του γ΄ ορόφου υπήρχαν εστίες με οξυκόρυφες απολήξεις. Στους τοίχους του α΄ και του β΄ ορόφου ως ανοίγματα υπήρχαν μόνο τυφεκιοθυρίδες. Αντίθετα, μεγάλα παράθυρα ανοίγονται στον γ΄ και δ΄ όροφο. Στον τελευταίο διαμορφώνονται επίσης σε όλες τις πλευρές καταχύστρες, που ενίσχυαν την αμυντική ικανότητα της κατοικίας.
ΕΦΑ Θεσπρωτίας