Άγιος Βασίλειος, βυζαντινός πύργος
Ο Πύργος του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται στη νότια όχθη της λίμνης Κορώνειας απέναντι από την έξοδο ενός οδικού άξονα, ο οποίος διασχίζοντας το βουνό του Χορτιάτη συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με το νότιο βραχίονα της Εγνατίας οδού. Χρονολογείται στον 14ο αιώνα μ.Χ.

Έχει διαστάσεις 10Χ10μ. περίπου και ύψος 15μ. Πιθανόν να σχετίζεται με την οχύρωση της Θεσσαλονίκης ή με την προμήθεια της πόλης με αγαθά που προέρχονταν από τη λίμνη και τη γύρω εύφορη περιοχή.

Είναι χτισμένος κατά το ατελές πλινθοπερίκλειστο σύστημα δόμησης με συνδετικό υλικό ασβεστοκονίαμα. Ενισχύεται περιμετρικά με ξυλοδεσιές. Η είσοδος της Α πλευράς βρίσκεται στη δεύτερη στάθμη για λόγους ασφαλείας. Έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης της τοιχοποιίας του και είναι επισκέψιμος.
Μαρία Τσιάπαλη, Προϊσταμένη της ΕΦ.Α.ΠΕ.Θ.