Η Ι.Μ. Κηπουραίων
Η Ι.Μ. Κηπουραίων βρίσκεται στο Δ. τμήμα της χερσονήσου της Παλικής και ιδρύθηκε το 1759. Έκτοτε έχει υποστεί βλάβες από τους σεισμούς που έπληξαν το νησί της Κεφαλονιάς. Το κτηριακό συγκρότημα, με τη σημερινή του μορφή, ανακατασκευάσθηκε σταδιακά μετά τον σεισμό του 1953.

Το Καθολικό είναι μονόχωρη επτανησιακή βασιλική, εξωτερικών διαστάσεων 18,05μ. x 8,46μ., με ημικυκλική εσωτερικά και εξωτερικά αψίδα. Στο εσωτερικό σώζεται το τέμπλο του 18ου αι., με μεταγενέστερες επεμβάσεις (επικάλυψη με φύλλα χρυσού κατά τη δεκαετία του 1980), ενώ ο τοιχογραφικός διάκοσμος της ουρανίας και του Ιερού είναι σύγχρονος. Στην Ι. Μονή φυλάσσεται μεγάλος αριθμός κειμηλίων, ο οποίος προέρχεται από την ερειπωμένη σήμερα Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής Ταφιού και άλλες εκκλησίες της Παλικής

Η Ι.Μ. Κηπουραίων, κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΥΑ 9521/12-9-1970, ΦΕΚ 666/Β/23-9-1970),
ΕΦ.Α.Κεφαλληνίας