ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το σπήλαιο Πηγές βρίσκεται στο φαράγγι του Λιβαδοπόταμου, σε απόσταση 4 χλμ. από τον οικισμό της Κορομηλιάς και 9 χλμ. δυτικά της Καστοριάς.

Στο σπήλαιο που αναπτύσσεται στη δεξιά παρειά του φαραγγιού, οδηγεί στενό οφιοειδές μονοπάτι, ενίοτε διακοπτόμενο από υλικά ασταθούς συνοχής (σάρες), που καταλήγει σε μικρούς λαξευμένους αναβαθμούς λίγο πριν την είσοδο του σπηλαίου. Σε αυτό το τμήμα, το φαράγγι είναι εξαιρετικά απότομο και, επομένως, η πρόσβαση στο σπήλαιο είναι επικίνδυνη.

Εσωτερικά αποτελείται από μία αίθουσα διαστάσεων 25?10 μ. που στερείται λιθωματικού διακόσμου. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα (επάλληλα αργιλικά δάπεδα, εστίες και κινητά ευρήματα) που ήρθαν στο φως από την ανασκαφή που διενήργησε η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας υπό τη διεύθυνση της Αικ. Τρανταλίδου μαρτυρούν τη χρήση του σπηλαίου κατά τη Nεολιθική εποχή (6η χιλιετία π.Χ.), την Eποχή του Xαλκού (2η χιλιετία π.Χ.), αλλά και στους Mεταβυζαντινούς (15-17ο αιώνα μ.Χ.) και Nεώτερους χρόνους, όταν χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινό κατάλυμα βοσκών και χώρος σταβλισμού.

Στην ίδια περιοχή εντοπίζονται και άλλα μικρά έγκοιλα που είχαν, πιθανώς, χρησιμοποιηθεί ως σκήτες.
Αικατερίνη Τρανταλίδου, αρχαιολόγος